Door op 16 juli 2016

Bezoek Vogelasiel Someren

IMG_20160708_161335

Enigszins verscholen in het bos en nabij de camping Somerense Vennen ligt het Vogelasiel Someren. Hier worden gevonden vogels opgevangen die soms gewond, ziek, verdwaald of nog erg jong zijn. Onlangs was de fractie PvdA Someren op bezoek bij het Vogelasiel om te horen en te zien wat er precies bij het Vogelasiel gebeurt.

Bij het Vogelasiel werken vrijwilligers met hart en ziel om vogels die het spoor even bijster zijn, weer op weg te helpen. Dat houdt in als de vogels eenmaal weer op sterkte zijn, weer de vrijheid tegemoet vliegen. Er is wel één uitzondering; de Oehoe die al een tijd in het Vogelasiel woont. De Oehoe is namelijk opgegroeid in gevangenschap en heeft hierdoor niet meer de kans om zijn eigen voedsel te zoeken. De Oehoe associeert mensen nu met voedsel en zodoende kan hij niet jagen. In het Vogelasiel wordt veel aandacht besteed aan alle vogels, maar als de vogels weer beter zijn dan juist zo min mogelijk aandacht opdat de vogels weer een stukje kunnen verwilderen om daarna uitgezet te worden op een veilige vogelvriendelijke plek in de natuur. Soms wordt wel gedacht dat “je de natuur zijn gang moet laten gaan”, echter de mens heeft kunstmatig zoveel in handen dat de vogels soms een helpende hand nodig hebben om te kunnen overleven. Bijvoorbeeld een steenuil die vleugelbreuk heeft. Of een reiger die uit zijn nest is gevallen omdat zijn ouders, die voor de eerste keer een nest hadden gemaakt, een niet zo goed nest hadden gebouwd. Deze vogels krijgen door het Vogelasiel Someren een hernieuwde start.

IMG_20160708_152838

Het Vogelasiel wil graag doorgaan met haar goede vogelwerk, de stichting heeft onlangs een zeer succesvol crowdfunding project afgerond en het streefbedrag gehaald om te verbouwen en om een goede ingang te maken zodat het Vogelasiel beter toegankelijk wordt. Nu is de toegankelijkheid moeilijk; mede doordat de enige toegangsweg via de camping loopt. De plannen zijn om de toegang te verbeteren, onder meer voor de aanvoer van zieke en gewonde vogels. Nu is er al een vogelbox, waar men vogels kan afgeven, echter in het plan wordt deze ook beter bereikbaar.

De fractie van PvdA Someren heeft een hoop bijgeleerd over vogels, natuur, mensen en het nut van het Vogelasiel Someren. Het was een leerzame gezellige middag en bovenal waren wij allemaal erg onder de indruk van de vogels met hun betoverende ogen en ook onder de indruk van de inzet van alle mensen die betrokken zijn bij het Vogelasiel en haar tijdelijke vreemde vogels.

Wij raden iedereen om zelf te gaan kijken op de facebook pagina en de website van het vogelasiel.