1 maart 2023

Waterschap AA en Maas; Leo Dortmans; Lijst 4; # 5

WEES WIJS MET WATER.
Deze slogan van een aantal jaren geleden is nog steeds zeer actueel. Door de klimaatverandering wordt het steeds duidelijker dat we allemaal veel bewuster met het water moeten omgaan; Geen autowassen met goed drinkwater, maar in de wasserette met hergebruikt water.
Op dit moment loopt er een discussie over het besproeien van particuliere tuinen, dit zou beter kunnen met leidingwater (lees drinkwater). Wanneer deze tuinen allemaal worden besproeid met drinkwater zullen de drinkwater bedrijven heel snel in de problemen komen. Door het groot aantal sproeivoorzieningen in deze tuinen wordt een groot beslag gelegd op het schaarse ondiepe grondwater. Daarbij komt dat het diepe grondwater hier in Brabant van zeer goed kwaliteit is en al ongeveer duizend jaar onderweg is van de Ardennen naar het Groot Brabants Slenk. Het gezond houden van deze tuinen heeft als bijkomend effect dat hiermee ook de biodiversiteit gediend wordt.

Het gebruik van het schaarse grondwater moet ook kritisch bekeken worden, zodat het eerlijker verdeeld wordt. Het begint al in het voorjaar als het in de winter gevallen regenwater veel te snel wordt afgevoerd, zodat de boeren vroeg op het land kunnen werken met de grote machines van vandaag. Dus ook voor het aanwenden van drijfmest, waardoor al heel vroeg in het groeiseizoen alweer beregening nodig is. De vollegronds groenteteelt vraagt ook een enorme hoeveelheid water, waarbij weloverwogen gekeken moet worden naar de aanwending hiervan. We hebben immers ook de zorg voor onze kwetsbare natuurgebieden, bossen en heidevelden. Om de terugloop van de biodiversiteit een halt toe te roepen, is het zaak dat voldoende broedplaatsen voor de insecten in de natuurgebieden en bv wegbermen te behouden. Deze zijn afhankelijk van ondiepe waterplassen voor hun voortplanting. Hiervoor is ook water nodig en daarvoor moet het waterschap dus ook zorgdragen. Het kan niet zo zijn dat de natuur altijd het kind van de rekening is.